David Heaf: Czy miód zbierany z przeczerwionego plastra jest brudny?
Próba obalenia tego twierdzenia przez Davida Heaf'a:
1. Po wykluciu się czerwiu pszczoły skrupulatnie czyszczą komórki. (Pszczoły wyczyszczą również starą przezimowaną ramkę, która w międzyczasie pokryła się nalotem). Czy miód z nadstawek w takim razie jest czystszy?
![]() |
Przeczerwiony plaster miodu z ula Warre. Z archiwum: http://www.dheaf.plus.com |
2. Plastry w ulu Warre są w ciągłym procesie odnawiania i zwykle używane są przez pszczoły przez sezon lub dwa, zanim nastąpi wypełnienie ich dojrzałym zapasem miodu. Wosk w nadstawkach ramowych uli używany jest wciąż, w cyklu nawet ponad 30-letnim. Nieznany jest stopień akumulacji w nim pestycydów i innych sztucznych toksyn, które mogą dostawać się do miodu.
4. Stojaki snozowe, na których gospodarowano podobnie, jak w ulach Warre, były używane w Japonii od co najmniej 500 lat.
5. Stojaki snozowe, na których gospodarowano podobnie, jak w ulach Warre, były używane w kontynentalnej Europie, od co najmniej 200 lat. Guillaume LouisFormanoir de Palteau (1712-?) opublikował książkę w 1756 w którym opisał podobny ul. Nie słyszałem o żadnych problemach i skargach tego typu, związanych z miodem.
6. Przez tysiąclecia miód zbierany był z przeczerwionych plastrów przez łowców miodu od dzikich pszczół, a także przez pszczelarzy gospodarujących w kószkach. Wciąż był poszukiwany i sprzedawany jako ‘miód’, a nie jako ‘nieczysty miód’. (Możliwe, że bukiet aromatu i smaku był wzmocniony przez przeczerwienie plastrów).
7. Niektóre pokarmy, takie jak whitebait (młode niedojrzałe małe ryby jedzonych w całości, przyp. tłum.), jedzone są łącznie z ekskrementami organizmu. Zwykle unikają je osoby z kopro-fobią.
8. Miód jest plwociną pszczół.
9. Miód spadziowy jest pszczelą plwociną kału mszyc.
10. W ściankach przeczerwionego czerwiu występują antybiotyki i inne substancje hamujące rozwój drobnoustrojów, które mogłby poprawić jakość miodu.
11. Czym jest wino, kefir i jogurt jeśli nie produktem ubocznym organizmów? Ludzie jedzą jedzenie, które rośnie na glebie. Czym jest gleba? Produktem rozkładu owadów i innych organizmów. Ludzie jedzą np. sałatę, która rośnie na takiej glebie. Żadna ilość zwykłego mycia nie zmyje z niej całej populacji bakterii.
12. W ulu ramowym, nektar jest także składany do plastrów z czerwiem, kiedy czeka na przeniesienie przez pszczoły do nadstawek.
David Heaf
18.09.2011
Oryginalny tekst po angielsku znajduje się tutaj:
http://www.dheaf.plus.com/warrebeekeeping/honey_from_brood_comb.pdf
Polecane
Polecane
Zapraszam do wsparcia finansowego
Dzięki temu mogę poświęcać więcej czasu na prowadzenie z pasji tej inicjatywy non-profit, która mam nadzieję służy bez reklam także Wam.
Możesz także polubić:
Czasopisma pszczelarskie i etykiety na miód
Redaktorka naczelna czasopisma pszczelarskiego "Pasieka" Teresa Kobiałka opowiada nam jak wygląda proces powstawania Pasieki od...
Pszczoła miodna nie jest najważniejszym zapylaczem w ekosystemie
Większość owadów (i innych zwierząt) odwiedza kwiaty, aby pożywić się pyłkiem, nektarem lub innymi...
Błądzić jest rzeczą ludzką
Na czym polega wyjątkowość człowieka wśród systemów poznawczych? Człowiek czuje satysfakcję naginając świat do...
Korespondencja z Panem Davidem Heaf'em
Witam w kolejnym (drugim) tekście na blogu. Jakiś czas temu korespondowałem z Davidem Heaf'em,...
Czym jest bioróżnorodność i czy wymieramy?
"Ten epizod, którym jest obecność naszego gatunku na tej planecie, z punktu widzenia funkcjonowania...
O hodowli czarnej pszczoły Kampinoskiej - David Lutz
We wrześniu 2017 roku miałem przyjemność w pięknych okolicznościach przyrody, czyli na terenie swojej...
Komentarze