David Heaf: Czy miód zbierany z przeczerwionego plastra jest brudny?
Próba obalenia tego twierdzenia przez Davida Heaf'a:
1. Po wykluciu się czerwiu pszczoły skrupulatnie czyszczą komórki. (Pszczoły wyczyszczą również starą przezimowaną ramkę, która w międzyczasie pokryła się nalotem). Czy miód z nadstawek w takim razie jest czystszy?
Przeczerwiony plaster miodu z ula Warre. Z archiwum: http://www.dheaf.plus.com |
2. Plastry w ulu Warre są w ciągłym procesie odnawiania i zwykle używane są przez pszczoły przez sezon lub dwa, zanim nastąpi wypełnienie ich dojrzałym zapasem miodu. Wosk w nadstawkach ramowych uli używany jest wciąż, w cyklu nawet ponad 30-letnim. Nieznany jest stopień akumulacji w nim pestycydów i innych sztucznych toksyn, które mogą dostawać się do miodu.
4. Stojaki snozowe, na których gospodarowano podobnie, jak w ulach Warre, były używane w Japonii od co najmniej 500 lat.
5. Stojaki snozowe, na których gospodarowano podobnie, jak w ulach Warre, były używane w kontynentalnej Europie, od co najmniej 200 lat. Guillaume LouisFormanoir de Palteau (1712-?) opublikował książkę w 1756 w którym opisał podobny ul. Nie słyszałem o żadnych problemach i skargach tego typu, związanych z miodem.
6. Przez tysiąclecia miód zbierany był z przeczerwionych plastrów przez łowców miodu od dzikich pszczół, a także przez pszczelarzy gospodarujących w kószkach. Wciąż był poszukiwany i sprzedawany jako ‘miód’, a nie jako ‘nieczysty miód’. (Możliwe, że bukiet aromatu i smaku był wzmocniony przez przeczerwienie plastrów).
7. Niektóre pokarmy, takie jak whitebait (młode niedojrzałe małe ryby jedzonych w całości, przyp. tłum.), jedzone są łącznie z ekskrementami organizmu. Zwykle unikają je osoby z kopro-fobią.
8. Miód jest plwociną pszczół.
9. Miód spadziowy jest pszczelą plwociną kału mszyc.
10. W ściankach przeczerwionego czerwiu występują antybiotyki i inne substancje hamujące rozwój drobnoustrojów, które mogłby poprawić jakość miodu.
11. Czym jest wino, kefir i jogurt jeśli nie produktem ubocznym organizmów? Ludzie jedzą jedzenie, które rośnie na glebie. Czym jest gleba? Produktem rozkładu owadów i innych organizmów. Ludzie jedzą np. sałatę, która rośnie na takiej glebie. Żadna ilość zwykłego mycia nie zmyje z niej całej populacji bakterii.
12. W ulu ramowym, nektar jest także składany do plastrów z czerwiem, kiedy czeka na przeniesienie przez pszczoły do nadstawek.
David Heaf
18.09.2011
Oryginalny tekst po angielsku znajduje się tutaj:
http://www.dheaf.plus.com/warrebeekeeping/honey_from_brood_comb.pdf
Polecane
Zapisz się na nasz NewsletterPolecane
Zapraszam do wsparcia finansowego
Dzięki temu mogę poświęcać więcej czasu na prowadzenie z pasji tej inicjatywy non-profit, która mam nadzieję służy bez reklam także Wam.
Możesz także polubić:
Pszczoła miodna nie jest najważniejszym zapylaczem w ekosystemie
Większość owadów (i innych zwierząt) odwiedza kwiaty, aby pożywić się pyłkiem, nektarem lub innymi...
O hodowli czarnej pszczoły Kampinoskiej - David Lutz
We wrześniu 2017 roku miałem przyjemność w pięknych okolicznościach przyrody, czyli na terenie swojej...
Miód a cholesterol, pszczelarstwo wędrowne zaburza sieci zapyleń, użyteczności pszczelarstwa
Polanka TV - Pszczele Wieści - o przyrodzie naukowo 019 1:45 Wpływ miodu na...
Ile jest (a w zasadzie może być) pszczół miodnych?
I jak hipotetycznie ich liczba mogła zmieniać się w czasach historycznych? Na podstawie: Oreotrephes...
Korespondencja z Panem Davidem Heaf'em
Witam w kolejnym (drugim) tekście na blogu. Jakiś czas temu korespondowałem z Davidem Heaf'em,...
Czasopisma pszczelarskie i etykiety na miód
Redaktorka naczelna czasopisma pszczelarskiego “Pasieka” Teresa Kobiałka opowiada nam jak wygląda proces powstawania Pasieki...
Komentarze