David Heaf: Czy miód zbierany z przeczerwionego plastra jest brudny?

Próba obalenia tego twierdzenia przez Davida Heaf'a:

1. Po wykluciu się czerwiu pszczoły skrupulatnie czyszczą komórki. (Pszczoły wyczyszczą również starą przezimowaną ramkę, która w międzyczasie pokryła się nalotem). Czy miód z nadstawek w takim razie jest czystszy?

 
Przeczerwiony plaster miodu z ula Warre. Z archiwum: http://www.dheaf.plus.com

2. Plastry w ulu Warre są w ciągłym procesie odnawiania i zwykle używane są przez pszczoły przez sezon lub dwa, zanim nastąpi wypełnienie ich dojrzałym zapasem miodu. Wosk w nadstawkach ramowych uli używany jest wciąż, w cyklu nawet ponad 30-letnim. Nieznany jest stopień akumulacji w nim pestycydów i innych sztucznych toksyn, które mogą dostawać się do miodu.

 
3. Miód, który dojrzewa w cieple przeczerwiownych komórek plastra, zanim jest zebrany, styka się z nimi przez tygodnie, jeżeli nie przez miesiące. Dając tym samym mnóstwo czasu, żeby jakiekolwiek substancje z ekskrementów, które rozpuszczają się w miodzie, rozpuściły się w nim i go zabarwiły (jeżeli go rzeczywiście zabarwiają). Każdy miód odwirowany z przeczerwionych ramek będzie miał co najmniej podobny czas na kontakt z rzekomym kałem czerwiu.

4. Stojaki snozowe, na których gospodarowano podobnie, jak w ulach Warre, były używane w Japonii od co najmniej 500 lat.

5. Stojaki snozowe, na których gospodarowano podobnie, jak w ulach Warre, były używane w kontynentalnej Europie, od co najmniej 200 lat. Guillaume LouisFormanoir de Palteau (1712-?) opublikował książkę w 1756 w którym opisał podobny ul. Nie słyszałem o żadnych problemach i skargach tego typu, związanych z miodem.

6. Przez tysiąclecia miód zbierany był z przeczerwionych plastrów przez łowców miodu od dzikich pszczół, a także przez pszczelarzy gospodarujących w kószkach. Wciąż był poszukiwany i sprzedawany jako ‘miód’, a nie jako ‘nieczysty miód’. (Możliwe, że bukiet aromatu i smaku był wzmocniony przez przeczerwienie plastrów).

7. Niektóre pokarmy, takie jak whitebait (młode niedojrzałe małe ryby jedzonych w całości, przyp. tłum.), jedzone są łącznie z ekskrementami organizmu. Zwykle unikają je osoby z kopro-fobią.

8. Miód jest plwociną pszczół.

9. Miód spadziowy jest pszczelą plwociną kału mszyc.

10. W ściankach przeczerwionego czerwiu występują antybiotyki i inne substancje hamujące rozwój drobnoustrojów, które mogłby poprawić jakość miodu.

11. Czym jest wino, kefir i jogurt jeśli nie produktem ubocznym organizmów? Ludzie jedzą jedzenie, które rośnie na glebie. Czym jest gleba? Produktem rozkładu owadów i innych organizmów. Ludzie jedzą np. sałatę, która rośnie na takiej glebie. Żadna ilość zwykłego mycia nie zmyje z niej całej populacji bakterii.

12. W ulu ramowym, nektar jest także składany do plastrów z czerwiem, kiedy czeka na przeniesienie przez pszczoły do nadstawek.

David Heaf
18.09.2011
Oryginalny tekst po angielsku znajduje się tutaj:
http://www.dheaf.plus.com/warrebeekeeping/honey_from_brood_comb.pdf

Komentarze