Cukier, pestycydy i termoregulacja pszczół - Przemysław Grodzicki

Zapraszam wywiad z biologiem dr Przemysławem Grodzickim z Katedry Fizjologii Zwierząt i Neurobiologii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który zajmuje się fizjologią i etologią owadów. Nagranie zarejestrowałem ponad rok temu. Niestety nie jest najwyższej jakości, za co przepraszam, ale uważam, ze warto posłuchać ze względu na wartość merytoryczną. Rozmawiamy głównie o ekofizjologii i etologii termoregulacji u pszczoły miodnej. Poruszamy także zagadnienia metodologii i etyki badań eksperymentalnych. Rozmawiamy o tym czym jest eusocjalność: społeczeństwa u owadów. Porównujemy owady z kręgowcami. Na koniec co nieco uwag wobec konstrukcji ula. Strona dr. Grodzickiego.

  1. 00:42 Ekofizjologia i etologia owadów
  2. 05:30 Etyka badań eksperymentalnych
  3. 07:40 Od karaczanów po pszczoły
  4. 12:50 Termoregulacja owadów i kręgowców
  5. 27:42 Eusocjalność
  6. 46:25 Termoregulacja zbiorowa a indywidualna
  7. 59:35 Termoregulacja a konstrukcja ula

W drugiej części rozmawiamy o analizie pokarmów węglowodanowych dla pszczół i badaniach z nimi związanych. W dalszej kolejności rozmawiamy o tym czym są pestycydy i jak działają oraz na temat badań o ich wpływie na środowisko ula. Strona Fundacji Leśna Droga (uwaga link do strony na Facebook, ze względu na skrypty śledzące stosowane przez Meta wchodzisz na własną odpowiedzialność).

  1. 00:40 Analiza pokarmów węglowodanowych
  2. 09:40 Problem pożytków
  3. 12:40 Cukier a przeżywalność
  4. 21:40 Czym są pestycydy
  5. 26:00 Jak działa insektycyd
  6. 32:15 Wpływ na środowisko ula
  7. 43:00 Podziękowania

Komentarze