Modyfikacja genetyczna bakterii może pomóc pszczołom

Dzięki bioinżynierii genetycznej na bakteriach wzmocniono odporność pszczół miodnych i ograniczono ich patogeny.

Naukowcy z Teksasu zmodyfikowali symbiotyczne bakterie jelitowe pszczół Snodgrassella alvi za pomocą ekspresji genów, tak aby produkowały one dwuniciowe cząsteczki RNA, które są podobne do genów niektórych wirusów.

To badanie o którym wspominał genetyk prof. Paweł Golik w podkaście Radio Warroza w odcinku: Racjonalnie o GMO.

Następnie tak zaprojektowane bakterie wprowadzono do przewodu pokarmowego pszczół miodnych i wykazano, że mogą one skolonizować trwale jelita tych owadów, co zwiększyło ich odporność m.in. na pasożytnicze roztocze dręcz pszczeli. Zmodyfikowane bakterie powodowały bowiem wyzwolenie odpowiedzi immunologicznej ze strony organizmu pszczół.

Poprawiło to przeżywalność pszczół

zainfekowanych roztoczami, stłumiło infekcję wirusem zdeformowanych skrzydeł, ale także skutecznie zmniejszyło przeżywalność roztoczy Varroa.

Źródło: Leonard S.P. i in., Engineered symbionts activate honey bee immunity and limit pathogens, Science 367(6477), 2020 DOI: 10.1126/science.aax9039

Komentarze