Witaj w Księdze Gości. Jeżeli masz ochotę zostaw komentarz w nowym wątku lub dołącz do dyskusji. :) Obowiązuje podstawowa netykieta. Tutaj link do kanału RSS do śledzenia nowych wpisów również przez mejla (szczegóły w wątku: "Otwarcie - szczegóły techniczne").

Choroby i patogeny pszczół - dr Anna Gajda i Ewa Mazur

Co panie dr myślą o pszczelarstwie bez leków? Dlaczego przedstawiciele nauki pszczelnictwa nie przekonują do systemowej selekcji pszczół na odporność? (na cały układ dręcz+wirusy/patogeny) Co zrobić/jakie warunki spełnić, żeby sposób chowu pszczół sprzyjał selekcji patogenów na mniejszą zjadliwość (na poziomie pasieki/lokalnym i regionalnym)? Czy w Polsce prowadzone są jakiekolwiek badania/prace naukowe nad odpornością pszczół? (inaczej mówiąc: czy w Polsce interesuje to kogokolwiek ze świata naukowego na poziomie innym niż ciekawostki z antypodów). Jeśli nie to dlaczego? (na zachodzie takich badań prowadzi się przecież bardzo dużo) Jeśli tak, to gdzie można znaleźć ich wyniki/opis? czekam z niecierpliwością na opinie pań dr w tych sprawach :-)
Dzień dobry, w jaki sposób warroza przedostaje się z rodziny do rodziny? Jeśli jeden pień jest porażony, to - przynajmniej teoretycznie - pszczoły nie powinny móc wejść do innego. Wartowniczki na to nie pozwolą, a jeśli nie, to po ich ominięciu pszczoły w drugiej rodzinie powinny i tak obcą pszczołę zlikwidować. Może nie w 100% działa to w ten sposób, bo zjawisko zalatywania, czy rabunku, w sezonie na pewno się zdarza, ale nie w takim stopniu, aby np. w jednym roku mieć warrozę w jednym pniu, a w kolejnym - we wszystkich w pasiece. Więc: jak warroza przenosi się między rodzinami?
Byłem na wykładzie dr Anny Gajda na temat chorób pszczół. Uwielbiam ją słuchać. To osoba, u której widać, że podchodzi z pasją do swojej profesji.
6422c0c04c53db72 e65e178891a24745 c1294c8940a4b384 d628bc633d7620a0 35dd206b531372c8 9c670eae3cb72d0c 9a3e4546e32edd95 91f0f0191717a5e1
Cieszę się, że się Tobie podoba i zachęcam do odsłuchania innych odcinków. :)

imię, nazwisko lub pseudonim

hasło (opcjonalne)


zaznacz PIERWSZE pole: