
Witaj w Księdze Gości. Jeżeli masz ochotę zostaw komentarz w nowym wątku lub dołącz do dyskusji. :) Obowiązuje podstawowa netykieta. Tutaj link do kanału RSS do śledzenia nowych wpisów również przez mejla (szczegóły w wątku: "Otwarcie - szczegóły techniczne").
Choroby i patogeny pszczół - dr Anna Gajda i Ewa Mazur
Co panie dr myślą o pszczelarstwie bez leków?
Dlaczego przedstawiciele nauki pszczelnictwa nie przekonują do systemowej selekcji pszczół na odporność? (na cały układ dręcz+wirusy/patogeny)
Co zrobić/jakie warunki spełnić, żeby sposób chowu pszczół sprzyjał selekcji patogenów na mniejszą zjadliwość (na poziomie pasieki/lokalnym i regionalnym)?
Czy w Polsce prowadzone są jakiekolwiek badania/prace naukowe nad odpornością pszczół? (inaczej mówiąc: czy w Polsce interesuje to kogokolwiek ze świata naukowego na poziomie innym niż ciekawostki z antypodów). Jeśli nie to dlaczego? (na zachodzie takich badań prowadzi się przecież bardzo dużo) Jeśli tak, to gdzie można znaleźć ich wyniki/opis?
czekam z niecierpliwością na opinie pań dr w tych sprawach :-)
Dzień dobry,
w jaki sposób warroza przedostaje się z rodziny do rodziny? Jeśli jeden pień jest porażony, to - przynajmniej teoretycznie - pszczoły nie powinny móc wejść do innego. Wartowniczki na to nie pozwolą, a jeśli nie, to po ich ominięciu pszczoły w drugiej rodzinie powinny i tak obcą pszczołę zlikwidować. Może nie w 100% działa to w ten sposób, bo zjawisko zalatywania, czy rabunku, w sezonie na pewno się zdarza, ale nie w takim stopniu, aby np. w jednym roku mieć warrozę w jednym pniu, a w kolejnym - we wszystkich w pasiece. Więc: jak warroza przenosi się między rodzinami?
Byłem na wykładzie dr Anny Gajda na temat chorób pszczół. Uwielbiam ją słuchać. To osoba, u której widać, że podchodzi z pasją do swojej profesji.